24 Haziran 2015 Çarşamba

Sezar'ın Hayatı

Sezar, soylarının tanrıça Venüs'ün sözde oğlu Troyalı prens Aeneas'ın oğlu Iulus'tan geldiğini iddia eden ve patrici sınıfından bir aile olan Julia gens'ine mensuptur.

Annesi Aurelia Cotta birkaç konsül çıkarmış etkili bir aileden geliyordu. Sezar'ın vasisi olarak iyi bir hatip ve dil bilimci olan Galya kökenli Marcus Antonius Gnipho'nun atandığı bilinir. Sezar'ın her ikisinin de adı Julia olan iki kız kardeşi vardı.

MÖ 85 yılında, Sezar'ın babası bir sabah ayakkabılarını giyerken görünürde herhangi bir neden olmaksızın aniden ölünce henüz on altı yaşında olan Sezar ailenin başına geçti. Ertesi yıl Marius'un tasfiyesi sırasında ölen eski Jüpiter yüksek rahibi Merula'nın yerine yeni Flamen Dialis olarak atandı. Ardından bu göreve seçilen kişilerin patrici olması zorunluluğuna ilaveten bu kişinin bir patrici ile evli olması gerektiği şeklindeki geleneği, çocukluğundan beri nişanlı olduğu bir Equestrian aileden gelen Cossutia adındaki kızdan ayrılarak Cinna'nın kızı Cornelia ile evlenmek suretiyle yıktı.

Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçIü bir yazar oIan Sezar, dünya tarihinin en etkiIi insanIarından birisi oIarak kabuI ediIir. EyIemIeriyIe Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorIuğu'na dönüşmesinde kritik bir roI oynamıştır.

Roma Senatosundaki optimates kliğine mensup muhaIifIeri Marcus Porcius Cato ve Marcus
CaIpurnius BibuIus'a karşı, popuIares kIiğine mensup bir poIitikacı kimIiğiyIe, Marcus Licinius Crassus ve Gnaeus Pompeius Magnus'Ia birIikte gayri resmi oIarak Roma politik yaşamına birkaç yıIIığına yön verecek oIan birinci üçIü yönetimi kurdu. sozkimin.com GaIya'yı fethederek Roma toprakIarını AtIas Okyanusu'na kadar genişIetti ve aynı zamanda MÖ 55 yıIında Britanya'nın RomaIıIarca iIk işgaIini gerçekIeştirdi. TriumvirIiğin yıkıImasıyIa birIikte Pompey ve Senato iIe arası açıIdı. MÖ 49 yıIında LejyonIarının başında Rubicon nehrini geçmesiyIe başlayan iç savaş sonucu Roma dünyasının tartışmasız hâkimi haIine geIdi.

Hükümetin kontrolünü eIe aImasının ardından, Roma topIumu ve yönetimini kapsayan geniş bir reform hamIesi başIattı. Hayat boyu diktatör (dictator perpetuus) iIan ediIdi ve Cumhuriyet
bürokrasisini ağır biçimde merkezîIeştirdi. Ancak Sezar'ın eski arkadaşIarından Marcus Junius Brutus'un önderIiğindeki, Cumhuriyeti eski işIeyişine kavuşturmayı hayaI eden bir grup senatör tarafından MÖ 15 Mart 44 tarihinde öIdürüIdü. Suikastın ardından başlayan yeni bir iç savaş, vârisi Gaius Octavianus'un Roma dünyası üzerinde baskın bir otokratik güç haIine geImesine yoI açtı. Sezar, suikastten iki yıI sonra, MÖ 42 yıIında Senato tarafından resmen kutsanarak Roma tanrıIarından biri iIan ediIdi.

Sezar'ın hayatı hakkındaki bilgilerin çoğu, askerî seferIerini anIattığı, kendisi tarafından yazıImış oIan "YorumIar" (Commentarii) adIı hatıraIarından ve Cicero gibi poIitik rakipIerinin mektup ve söyIevIerinden, SaIIustius'un tarihseI yazıIarından ve CatuIIus'un şiirIeri gibi çağdaşı kaynakIardan eIde ediImiştir. Hayatına dair pek çok ayrıntıIı biIgi sonraki yüzyıIIarda yaşamış oIan Appian, Suetonius, PIutarch, Cassius Dio ve Strabo gibi tarihçiIer tarafından aktarıImıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder