7 Ekim 2015 Çarşamba
Kurban ! Neden kurban kesilir? İşte tarihçesi
★ Kurbanlar, bir çok dinde kendilerine yer bulan ve genel olarak Tanrı'dan gelecek yardımlar karşılığı Tanrıya gösterilen minnet biçimidir.
★ İnka Medeniyeti, tanrılarına kurban etmek için binlerce çocuğu toplar, bunları kızlar ve erkekler olarak ikiye ayırdıktan sonra şehirde büyük bir ateş yakar ve ateşe atarlardı. Halk ise öz çocuklarının canlı canlı yanışını seyreder ve Tanrılarına dua ederdi.
★ Spartalılar savaşçı bir ırktı. Bu yüzden şehirlerinde ''Köle'' nüfusu artsın istemezlerdi. Her 10 yılda bir ''Toplu Katliam'' adı verdikleri bir ibadet yöntemi ile binlerce köleyi tanrılarına kurban ederlerdi.
★ Bu gün, Meksika’nın bulunduğu bölgede Güneş’in insanlarla beslenmesi gerektiği yolundaki inanç nedeniyle, Azteklerin mevsimlik mısır ayinlerinde her yıl binlerce kişi kurban edilirdi.
★ Eski Mısır’da, özellikle Nil Nehri’ne insan kurban edilmesi çok yaygındı. Çocuklar ve yaşlılar Nil Nehrine atılırdı. Bunun ülkelerine ''Bereket'' getireceklerine inanırlardı.
★ Fenikeliler’de ilk ürün ya da ilk çocuk, gelecek yıl ürünün daha bereketli olması için tanrılara kurban edilirdi. Savaşa giderken de zafer kazanmak için çok sayıda çocuk tanrılara kurban olarak sunulurdu.
★ Eski Hindistan’da, tanrılara sunulan kurbanlar, ölülerin ruhlarını kurtuluşa eriştirirdi.
★ Vedalar dönemindeki Hindistan’da insan kurban etme geleneğini sürdüren Tanrıça Kali’nin müritleri, her Cuma akşamı bir erkek çocuk kurban ederlerdi.
★ Japonya’da insan kurban etme geleneği ortaçağın başlarına dek sürmüştü.
★ Eski Yunan uygarlığında, en büyük kurbanlar Tanrılar Tanrısı Zeus’a adanırdı. Tanrılara erkek hayvan, tanrıçalara dişi hayvan kurban edilirdi. Kurban olarak sunulacak hayvanların sakat olmamasına, en kusursuzların arasından seçilmesine özen gösterilirdi. Bir ara insan da kurban edilmiş, sonra bundan vazgeçilmişti.
★ Eski Romalılar’da kurban en önemli tapınma eylemiydi. Genellikle özel tapınaklarda sığır, domuz, koyun gibi hayvanlar kurban edilirdi. Önceden insan da kurban ediliyordu ama, sonradan bu uygulama kaldırıldı. Eski Roma’da ayrıca büyük tehlikelerin belirdiği zamanlarda, insan ve hayvanların ilk yavruları da tanrılara kurban edilirdi.
★ İslâm öncesi eski Türkler’de, kurban adeti yaygındı. O döneme ait bayram kabul edilerek kutlanan günlerde at, koyun ve öküz en çok kurban edinen hayvanlardı. Kurban edinen hayvanlar arasında en çok yer alan ölünün bindiği attı.
★ İnsan kurban etmek gördüğünüz gibi tarihte bir çok defa vuku bulmuş bir olaydı.
Hz.İbrahim oğlu yerine Cebrail tarafından getirilen koçu Allah'a kurban etmesi, insan kurban etmenin de son bulduğu dönemlerden biri olmuştur...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder