31 Ekim 2015 Cumartesi

Firavunlar nasıl ''Mumya'' haline getirilirdi ?

✔ Ölünün vücudu şarap ve baharatla yıkanır ve uzun bir çengelle beyin dikkatlice çıkarılırdı. Daha sonra karın bölgesi kesilir ve iç organlar bir bir çıkarılırdı. ( Mide,Karaciğer,Akciğer,Bağırsak vs)

✔ Vücut ters bir şekilde havaya asılır ve tüm sıvı maddeler aşağıya doğru akardı. Bu işlemden sonra vücudun tamamen kuruması için vücut tuza batırılırdı. Çünkü mumyalama işlemi vücudun kuru olması halinde gerçekleşebilirdi.

✔ Vücut kuruduktan sonra organlarında kuruması gerekmektedir. Çünkü firavun ahirette tekrar dirilecek ve eğer organlarını yanında bulamazsa ülkesine lanet edecekti. Organlar kuruduktan sonra bir sandığa konulur ve Mumyanın yanına konulurdu.

✔ Vücut 40 gün sonra tamamen kurur ve büzülmüş olur. Vücut boşluğu içinden kaldırılır ve vücudun içi ve dışı yağ ve güzel kokulu baharatlarla yıkanır.

✔ Tüm mumyalama işleri bittikten sonra ise Firavun piramidine götürülür ve yanına her türlü mücevher,elbise gibi ne kadar kişisel eşyası varsa konulurdu. Firavun, Piramidinde ahirete dek çürümeden kalır ve ülkesine dua ederdi. (İnanış buydu)

/Lusen

30 Ekim 2015 Cuma

Kabe Hakkında Bilgiler

✔ Kabe, ''Gül suyu ve Zemzem suyu'' ile düzenli olarak yıkanmaktadır.

✔ Kabe'de bulunan ''Hacer el-Esved'' taşı cennetten gelmiştir. Bilim adamlarına göre ise bu taş gökten düşen bir ''Meteorun'' parçasıdır. 

✔ Kabe'yi ilk olarak Hz.Adem inşa etmiştir. Hz.İbrahim ve oğlu Hz.İsmail ise hasarlar aldığı için yeniden inşa etmiştir.

✔ İnsanoğlunun inşa ettiği ilk yapıdır Kabe.

✔ Halk arasında peygamber efendimizin kabrinin Kabe'nin içinde olduğu sanılır. Oysa bu yanlış bir bilgidir. Peygamber efendimizin (S.a.v) mezarı ''Ravza-i mutahhara'' adı verilen yerdedir. Mescid-i Nebevî'nin içindedir.

29 Ekim 2015 Perşembe

Cumamız Mübarek Olsun..Can Metedoran

Resulullah (a.s) şöyle buyurdu:
"Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki, o vakitte kul Allah'tan her ne dilese Allah onu ona verir." Dediler ki:
"Ya Resulullah (a.s)! O vakit hangi vakittir?" O da şöyle buyurdu:
"Namaz için kamet getirilmesinden namazın bitirilmesine kadar olan vakittir." [11]

HayırIı Nurlu CumaIar

Can METEDORAN

Petra Antik Kenti

 
 Ürdün » Petra 


Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki topraklarda yer alan Petra antik kenti, M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatiler tarafından, Seir dağlarındaki kumtaşı kayalıklar oyularak inşa edilmiştir. Pembe, kırmızı, turuncu ve sarı renkli sarp kayalıkları öyle güzel şekillendirmişlerdir ki, Şair John William Burgon, Petra için "tarihin yarısı kadar yaşlı gül kırmızısı şehir" ifadesini kullanmaktadır. 

Petra'nın ilk yapın amacı tarihçiler tarafından bulunamamıştı. Ancak yapılan son araştırmalarda Petra'nın altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir. Nebati imparatorluğunun uzunca bir dönem sahip olduğu şehir derin kanyonları ve kayalara oyulmuş tapınakları, anıt mezarlarıyla ünlüdür. 

Petra Antik Kenti'nin en çok ilgi çeken yıkıntısı, Hazine'dir (Al Khazneh). Şehrin doğu girişinden Siq isimli dar ve karanlık geçide ulaşılır. Şaşırtıcı renklerde ve güzellikteki kaya kütleleriyle çevrili Siq boyunca devam ederseniz, Al Khazneh'ye ulaşırsınız. Kumtaşı, yapısı sayesinde oldukça detaylı işçiliğe imkân vermiş ve ortaya özenli ve artistik yapıların çıkmasını sağlamıştır. Al Khazneh binası da bunun oldukça güzel bir örneğidir. Kumtaşı kayalığından oyularak yapılmış helenistik tarzdaki bu eser; 30 m. genişliğinde, 43 m. uzunluğundadır.

7 bin kişilik amfitiyatro, M.S. 1. yüzyıl civarında Roma tarzında inşa edilmiştir. 45 sıra halindeki oturma sıraları, güneşin seyircilerin görüşünü zorlaştırmaması için kuzey ve güneye bakacak şekilde tasarlanmıştır. Sıraların arkasındaki kayalıklara birçok mezar oyulmuştur. Tiyatro, 4. yüzyılda meydana gelen depremde büyük hasar görmüştür.... 

Petra'nın kayalara oyularak yapılmış en büyük yapısı, Ad - Deir Manastırı'dır. Manastır, M.Ö. 1. yüzyıl civarında yapılmıştır ve Nebati kralı I. Obodas'a ithaf edilmiştir. Manastıra ulaşmak için 850 merdivenlik bir tepenin zirvesine çıkmak gerekir. Bu yürüyüşü zor bulan pekçok ziyaretçi eşek kiralama yöntemini seçmektedir. 

Kayalara oyulmuş mezarların ön cephelerinin sıralandığı geniş kanyon Street of Facades adıyla bilinmektedir. Petralılar, ölümden sonra yaşamın varlığına inanmışlardır. Halkın zenginleri ve statü sahipleri, mezar yapımında birbirleriyle yarışmışlardır. Şehirde 500'ün üzerinde kaya mezarı bulunmaktadır...
Al Khazneh'in kuzeyindeki büyük bir kayalıkta, üç adet devasa mezar cephesi bulunmaktadır ve bunlar Kraliyet Mezarları olarak bilinmektedir. Mezarlardan ilki Urn Mezarı, ikincisi bir Roma sarayı görünümünde inşa edilen Saray Mezar, üçüncüsü ise Roma valisi Sextius Florentinus için yapılan Sextius Florentinus Mezarı'dır. Yapıların yüksekliği kimi yerlerde 20 m'ye kadar çıkmakta, kimi yerlerde ise 6 m'ye kadar düşmektedir....

1994'te açılan Nebatiler Müzesi'ndeki eserler, üç salonda sergilenmektedir. İlk salonda Petra'nın ve Nebatiler'in tarihine ve bölgenin jeolojik özelliklerine dair bilgiler sunulmaktadır. İkinci salonda Neolitik Çağ ve Demir Çağı kazıları ile depremler, Nebati ticareti ve Orta Çağ dönemine ait kazılara ilişkin eserler sergilenmektedir. Üçüncü salonda ise mücevherler, heykeller, çanak çömlekler ve bozuk paralar gibi küçük parçalar görülebilir.
Petra Arkeoloji Müzesi ise, Al-Habis tepesinde yer alan bir Nebati mağarasına kurulmuştur. 1963 yılında açılan müze, bir ana salon ve iki küçük salondan oluşur. Müzedeki eserler arasında Petra bölgesinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Edomite, Nebati, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Ayrıca müzede taş heykellerin örneklerini de görebilirsiniz...

Petra antik kentinin bir günlük ziyaretçi ücreti Şubat 2011 itibariyle 50 JD olarak (yaklaşık 70 ABD Doları) belirlenmiştir. Kent, sabah 06.00'dan mevsimine göre 16.00-18.00'e kadar gezilebilmektedir.




Şeytanın 8 Yardımcısı !


★ Hanzeb. Namaz kılmayı ertelediniz mi ? Hanzeb yanınızdadır. 

★ Velhan. Her hangi bir şeyi israf mı ediyorsunuz ? Dikkat edin. Velhan, vesveseleriyle gelmiştir. 

★ Zellenbur. Bu da çarşılarda esnafa bozuk mal satmayı, yalan yemini,malını methetmeyi, malın kusurunu gizlemeyi ve insanları aldatmayı güzel gösterir.

★ Vesnan. Uyku şeytanıdır. İbadetler için kafayı ve göz kapaklarını bastırır, zina ve hırsızlık gibi haramlar için insanı heveslendirir.

★ Betr. Kavgamı edeceksiniz, kendinize hakim olamıyor musunuz. Betr !

★ Dasim. Yemek şeytanıdır. İnsan besmele çekmediğinde, onunla yemek yer,eve girer, yatakta uyur, besmele ile dürülmemişse elbiseleri giyer,karı koca arasında düşmanlık meydana getirmeye çalışır.

★ Metun : Çok mu yalan söylüyorsunuz... Söylemeyin. Yalan şeytanıdır.

★ El Ebyaz !

Kıyamet kopana dek yaşayacağı için İblise yukarıda verilen sekizi yardım edecektir. Bunların en tehlikelisi ''El Ebyaz'' dır. Sıradan insanlarla ilgilenmez. O daha çok ''Alimler,Peygamberler'' gibi dini inancı sağlam ve sert olan insanlarla uğraşır.

28 Ekim 2015 Çarşamba

Şah Cihan'ın Yaptığına Siz Bile İnanamayacaksınız!

* Kralların Kralıdır. Hindistan İmparatorluğuna yani 100 Milyon insana hükmediyordu.

* Serveti o kadar fazlaydı ki saraylar dolusu elması, saraylar dolusu zümrüdü saraylar dolusu altını vardı. 

* Dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanıydı.

* Tüm servetine, gücüne rağmen eşi Mümtaz Mahal'i bir doğum sırasında kaybetmiştir. Dünyanın en zengin ve en güçlü insanıydı, ama en sevdiği insan ellerinin arasından öylece uçup gitmişti.

* Eşinin hatırası olarak yer yüzünün görmediği türden bir yapı inşa etti. Bu efsanelere konu olan ''Tac Mahaldi''. Tac Mahal'in yapımında 20.000 den fazla işçi çalıştı. Bu aşkı ve sevgiyi anlatabilmek için ona göre 20.000 kişi bile azdı.

* Tac Mahal tamamlandıktan sonra bütün işçilerin elleri kesildi. Bu yapının aynısından bir tane daha yapılmasını istemiyordu Şah Cihan.

27 Ekim 2015 Salı

İslamı Gökyüzüne Çıkaran 4 Komutan

* Hz.Halid Bin Velid : İki yüz'ün üzerinde savaşa girdi, on binlerce İslam düşmanını öldürdü. Yenilmezdi. Ölüm bile yenemedi onu. Ölüm döşeğinde ayakta karşıladı Azrail'i.

* Fatih Sultan Mehmet : Hz.Muhammed (S.a.v)'in müjdelediği tek İmparatordu o. Ülkesini 3 Kıtaya yayan büyük bir İslam İmparatorluğu yapma yoluna götürdü. Bizans İmparatorluğunu yıktı.

* Selahaddin Eyyubi : Tapınakçıları, (İlluminati) Kudüs'ten öyle bir kovdu ki, tapınakçılar iki yüz yıl Kudüs'e yaklaşamadı bile. Avrupa'nın en büyük Kralı ''Aslan Yürekli Richard'a'' diz çöktürdü.

* Tarık Bin Ziyad : İspanya'yı fethederek İslamı Avrupa'ya tanıttı. Savaşa girmeden önce tüm gemilerini yakarak ''Biz buraya ölmeye geldik'' demiştir.

26 Ekim 2015 Pazartesi

Lanetli Yerler - Sizce cinlerin payı yok mu? Okuyunuz

Lanetli Meskenler olarak tarihe kazınan bir kaç yer. Kısacası cin işi..

* Bran Şatosu: On binlerce insanı kazıklara oturtan Dracula'nın oturduğu şatodur. Şatoda el ve parmak izleri bir türlü silinmiyor. Bekçi olarak tutulan kişiler iki-üç günden fazla duramıyor. Bekçiler,

''Kapıların kendiliğinden açılıp kapandığını'' söyleyip işi bırakıyorlar. 

* Edinburgh Kalesi: İskoçya’nın bir dönem savunma ve saldırı amaçlı inşaa edilen büyük kalelerinden bir tanesi… Bu kale görselliği ve harika mimarisi ile her yıl çok fazla turist çekmekte ve hikayeleriyle birçok insanı konuk etmektedir. Doğruluğu bilinmez ancak bu kalede savaş zamanları ortaya çıkan hayalet davulcunun ve onun çocuklarının efsanesi dilden dile dolaşmaktadır. Gece yarıları nöbet için bekleyen bekçilerin ardı arkası kesilmeyen istifaları da ilginç olan bir diğer nokta.

* Alcatraz Hapishanesi: Alcatraz... Mafya babaları,Seri katilleri ve aklınıza gelebilecek her türden pisliği taşıyan bir mekandı Alcatraz. Orada bir günden fazla çalışabilen bir işçi henüz bulunamadı. Geceleri, Seri Katillerin ve Mafyaların ölen kurbanlarının orayı ziyaret ettiği söylenir. Geceleri Çığlıklarla baş başadır Alcatraz...


Not : Fotoğrafta ki yer ''Edinburgh Kalesi''dir.

25 Ekim 2015 Pazar

Büyük İskender Bakın Kimden Yardım Almış?

Büyük İskender, Aristo’ya bir mektup yazar.

”Zaptettiğim topraklardaki insanları tahakkümüm altında tutabilmek için neler yapmalıyım? ” diye görüş beyan eder;

- Ülkenin ileri gelen insanlarını sürgüne mi göndereyim?

- Ülkenin ileri gelen insanlarını hapse mi atayım?

- Ülkenin ileri gelen insanlarını kılıçtan mı geçireyim?
...

Aristo’nun cevabı :

- Sürgüne gönderirsen, Sürgünde toplanıp sana karşı başkaldırırlar,

- Hapishanelere gönderirsen Hapishaneler militan yuvası olur, kontrolden çıkar,

- Hepsini kılıçtan geçirirsen,Onlardan sonraki kuşak intikam hırsıyla büyür, tahtını sallar.

Çözüm olarak şu nasihati verir:

”İnsanların arasına nifak tohumları ekeceksin, birbirleriyle Savaşınca hakem olarak kendini kabul ettireceksin, ama anlaşmaya giden bütün yolları tıkayacaksın. ”

23 Ekim 2015 Cuma

Albert Einstein ile yapılan Röportaj

Bu dehanın yıllar önce yaptığı röportaj aslında insanlığa verdiği çok güzel öğütlerden oluşmaktadır. Yüksek ruhu ve zekası ile özellikle 4. Dünya Savaşı'na ve Mutsuz Çocuklara dikkatinizi çekmek istiyorum.

Siz hangi ön görüsünü beğendiniz?

İşte o ropörtaj..


Kurşun Dökmeyi Sadece Türkler Yapmıyor.. Bakın başka kimler yapmış?

Tarihte ki ilk nazarcı: Medusa'dır. Gözlerindeki taşlaştıran enerjiyi durdurmak için kurşun dökülmüştür. 1500 seneyi aşkın süredir, nazardan kurtulma yolundan biri: Kurşun dökmektir.

‘Nazar: Gelini mezara, deveyi kazana koyarmış.’

İlkçağ’dan bu yana insanlar ‘kem göz’ den çekinmiştir. İlginçtir, ‘nazarcı’  tespitinde bazı fiziki özellikleri esas almıştır. Şanlıurfa da: Uzun çeneliler, Mardin de: Kısa boylular  gibi…  Renkli gözlü insanların nazarının değdiği kanaati yaygındır.  Konuşmasında veya bakışında kıskançlık hissedilen kişiler de: Nazar eden konumundadır.

Medusa, bilinen tarihin ilk nazarcısıdır. Baktığı her şey taşa dönüşmüştür. Heykellerin –Frigya bölgesinde- gözleri oyuktur. O dönemin insanları,  bakışı durdurmak için  oyuk yere: Kurşun dökmüştür. Yani, 1500 yılı aşkın insanlık kurşun döküyor!


Anadolu’da; ortası delik taşları nazar için bazen takı bazen de aksesuar olarak –evde- kullanmış. Mantığı: Gözü olanın gözü çıksın.
Nazar boncuğu, bize ait bilinen yaygın ve sevilen başka bir objedir. 

Kaplumbağa kabuğu (özellikle bebek ve küçük çocuklara),  Civa taşımak, şap, üzerlik, hayvan pisliği, boynuz, iğde ağacının dalları gibi metalarla aklınıza gelen her şey korumaya çalışılmış.

İlginç uygulamalardan bazıları da:
Nazarcı kişiyle karşılaşıldığında, ilk siz konuşmalısınız. Diyarbakır çevresinde, nazarcının ayakkabısı; iple ölçüsü alınır. Kişi gidince, o ip bazı otlarla tütsü yapılır. Tüm ev tütsülenir.

Eskiden, evlerde ocak varmış. Nazarı değen kişinin ocağından gizlice kül alınır. Nazar olan kişi küllü suyla yıkanırmış.

Dinimize göre: Felak, Nas ile Kalem surelerini okumak da insanı nazardan korur. Dua: İnsan şerri, cin, peri ve şeytan şerri ile hasetçinin gözünden sakınmayı anlatır.



‪#‎tarihtekiilknazarcı‬ ‪#‎kurşundökme‬

Devler

 Devlerin varlığı tarih boyunca insanların aklını kurcalamıştır. Devlerin varlığına dair ''Yok'' demek bile en az ''Var'' demek kadar zordur.

 Dünyadaki tüm eski medeniyetlerde devlerin izlerine rastlanılmıştır. 

 İslam Dininde dahi Hz.Adem'in 40 Metre uzunlukta olduğu bilinmektedir.

 İstanbul’da Beykoz’da Yuşa Tepesi’nde bulunan bir mezarda, Yuşa Hazretleri adlı bir nebinin yattığına inanılmaktadır. Mezar, 17 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindedir. Eğer açılıp incelenirse içinden dev bir iskeletin çıkması çok doğaldır.

 Allah'ın üç büyük dininde de ''Devlere'' yer verilmiştir. Tevratta “Yeryüzünde Nefilim (Devler) vardı'' diye bir ayet yer alır.

İslamda 40 Metrelik Hz.Adem tasviri,

Tevratta yer alan devler ile ilgili ayet,

Mısır Piramitlerinin çok kısa bir sürede yapılması,

Neredeyse her medeniyetin Devleri yazıtlarında anlatması,

Mısırda bulunan 33 Santimetrelik parmak ve ''Büyük İnsan Motifleri'',

Gerçek olup olmadığı yalanlanmayan Dev insan iskeletleri ve daha nicesi,

Hepsi Devlerin varlığına dair bir kanıt değil mi ?

21 Ekim 2015 Çarşamba

Peygamberler ve Hanımları


 Hz.Muhammed (S.A.V) : Hz.Hatice, Hz.Aişe

 Hz.Yusuf : Hz.Züleyha, Asenat 

 Hz.İbrahim : Hz.Hacer ve Hz.Sare
 Hz.Süleyman : Hz.Belkıs (Nigist Saba)

 Hz.Lut : Hz. Vahile

 Hz.Adem : Hz.Havva ve Lilith. (Lilith Kur'an'da geçmez, Tevratta geçer)

 Hz.Yakup : Hz.Rahel

 Hz.Musa : Tsipora ve Adonya

Not : Bazı Peygamberler birden fazla evlilik gerçekleştirmesine rağmen sadece bir veya iki tanesini yazdık. Çünkü bunlar ''En Sevilen'' eşlerdir.
Devam edecek..

Cennete hayvanlarda girecek mi ?

Şu on hayvan cennete girecektir:

1. İbrahim Aleyhisselâmın buzağısı.

2. İsmail Aleyhisselâmın yerine kesilen koç.

3. Salih Aleyhisselâmın bir mucizesi olan deve.

4. Yunus Aleyhisselâmı yutan balık.

5. Musa Aleyhisselâmın ineği.

6. Uzeyir Aleyhisselâmın merkebi.

7. Süleyman Aleyhisselâmın karıncası.

8. Belkıs’in hüdhüd kuşu.

9. Ashab-ı Kehf’in Kıtmir isimli köpeği.

10. Peygamberimizin Kasva isimli devesi."

20 Ekim 2015 Salı

İblis Hizmet Edip Kandıramadığı Adam

Cüneyd-i Bağdâdî ve İblis... 

Mel'ûn şeytan, bir üstâdın hizmetçisi kılığında Cüneyd-i Bağdâdî'nin yanına gelip; "Efendim, size hizmet etmekle şereflenmek, feyiz ve bereketlerinizden istifâde etmek arzusuyla geldim. Lütfen kabûl buyurunuz." dedi. 

Cüneyd-i Bağdâdî kabûl etti. Şeytan yirmi sene kadar kendisine hizmet etti, ama bir kere olsun vesvese veremedi. Nihâyet ümidini kesip bir gün; "Ey üstâdım! Siz beni tanıyor musunuz?" dedi. Cüneyd-i Bağdâdî;

"Ben seni ilk geldiğin gün tanımıştım. Sen iblissin." dedi.

Şeytan; "Ey Ebâ Kâsım! Ben senin kadar yüksek makam ve derecelere kavuşmuş olan bir zât daha tanımıyorum. Yirmi senedir yanındayım bir tane bile vesvese veremedim" dedi.

Bunun üzerine Cüneyd-i Bağdâdî; ''Ey lanetlenmiş olan, şimdide beni kendimi beğenmem için ters yola mı itmeye çalışıyorsun. Yirmi senede yapamadığın işi yirmi saniyede mi yapacaksın? Defol !'' der. 

18 Ekim 2015 Pazar

İnanç Biçimleri


  • Ateizm : Ateizm, tüm tanrılara ve ruhsal varlıklara olan metafizik inançları reddeden ve var olan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir felsefi düşünce akımıdır. Kelimenin önüne getirilen a- eki kelimeye "olmayan" anlamı katar. Yani ateizm, teist olmayan anlamına gelmektedir.

  • Teizm : Teizm ya da Tanrıcılık, en geniş tanımıyla en az bir Tanrı'nın var olduğu inancıdır.


  • Deizm : Deizm veya Yaradancılık, mantık ve doğal dünyaya dair gözlemlerin kaynağını oluşturduğu; dinsel bilgiye dolaysız biçimde sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alan, bu sebeple vahiy ve esine dayalı tüm dinleri reddeden tek Tanrı inancıdır.
  • Agnostizm : Teolojik anlamda Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.''Bilinmezcilik'' olarak da adlandırılır. 

  • Pantezim : Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır. Panteizmde her şey Tanrı'nın bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır.

  • İgnostisizm : İgnostisizm, varlığı ve yokluğu tartışılan "tanrı" kavramın tanımında bir tutarlılık bulunmadığını, tutarlı bir tanımı bulunmayan bir kavramın da varlık yokluk açısından tartışılmasının anlamsız olduğunu öne süren teolojik konumdur.

  • Duoteizm : Duoteizm veya ikitanrıcılık, birbiriyle uyum içinde olan iki ayrı tanrının varlığına veya tek bir Tanrısal bütün içinde uyumlu iki farklı ilahi varlığa inanıştır.

17 Ekim 2015 Cumartesi

Bakın; "Gölge etme, başka ihsan eylemez" Nereden Çıkmış?

Büyük İskender ve Diyojen Diyaloğu

Bir gün Büyük İskender şehirde gezerken, fışı içinde, bir çul ve bir ekmek torbasıyla köpek gibi yaşayan Diyojen'i görür. Yanındaki adamlara, bu adamın kim olduğunu sorar ve Diyojen'in bir filozof olduğunu öğrenir. Felsefeye karşı sevgisi bulunan İskender, fıçıya yaklaşır. 

Güneşin vurduğu fıçı içinde Diyojen mayışmış bir şekilde yatmaktadır. Büyük İskender Diyojen'e kendini tanıtır ve kendisinden bir şey isteyip istemediğini sorar. Aldığı cevap tarihe geçer. Diyojen, koskoca ve zengin bir devletin imparatoru Büyük İskender'e sadece

"Güneşimi kapatıyorsun. Gölge etme, başka ihsan istemem" der.

16 Ekim 2015 Cuma

ALLAH'IN KILICI : Hz.Halid Bin Velid !


★ İslam Tarihinin en büyük komutanlarından biridir. 

★ Bazı kaynaklara göre 150, bazı kaynaklara göre ise 200 ün üzerinde savaşa katılmış ve hepsini galibiyetle sonuçlandırmıştır.

★ Kendisine ''Seyfullah'' yani ''Allah'ın Kılıcı'' denilmiştir.

★ Binlerce yıllık insanlık tarihinde, savaş kaybetmeyen bir kaç komutandan biridir.

★ Bizans İmparatorluğu ile savaş yapmış ve kazanmıştır.

★ Binlerce ecnebiyi öldürmesine rağmen savaş meydanlarında öldürülememiştir. Şehit olamadığı için çok üzülmüş, yatağında eceliyle ölmüştür...

15 Ekim 2015 Perşembe

Demirci Kawa ve Nevruz Bayramı Hikayesi

Bundan çok eski zamanlar öncesinde, daha yeryüzünde kimsenin olmadığı dönemlerde Zervan isimli tanrının iki oğlu olmuştur. Birinin adı Hürmüzdür, bereket ve ışık saçan anlamına gelmektedir. Diğerininki ise Ehrimandır, kötülük ve kıtlık saçan anlamındadır. 

 Ahura Mazda’nın kutsadığı topraklarda Hürmüz hep iyinin ve uygarlığın temsilcisi, Ehriman da onun karşıtı olmuştur.

Hürmüz, dünyada kendisini temsil etmesi için Zerdüşt’ü gönderir ve yüreğini sevgi ile doldurur. Zerdüşt ise buna karşılık oğullarını ve kızlarını Hürmüz’e hediye eder. Ehriman bu durumu kıskanır ve yüzyıllar boyunca sürecek olan iyilerle savaşına başlar. Ehriman bazen gökten ateşler yağdırır, bazen fırtınalar koparır ve iyiliğe ve iyilere hep zulüm eder. En sonunda da içindeki nefreti ve kötülük zehrini zalim Kral Dehak’ın beynine akıtır ve onu bir bela olarak İran halkının üzerine salar. Dehak’ın bildiği tek şey kötülük etmektir.

Zalim Dehak hastalanır ve yataklara düşer. Tabipler ona ''Çocukların Beyinlerini'' tedavisinde kullanırsa iyileşebileceğini söyler. Bunun üzerine çocuklar öldürülerek Dehak'ın tedavisinde kullanılmaya başlanılır. Ta ki sıra Kawa'nın çocuğuna gelene kadar...

Demirci Kawa çocuğunu vermeyi reddeder ve kralın askerlerini öldürür. Tek başına dağlara çıkar ve ''İsyan Ateşini'' yakar. 20 Martı 21 Marta bağlayan gece de Kawa, Dehak'ı öldürür. Ve kötülüğün alevini söndürür. Bütün İranlı halklar (Kürtlerde Dahil) 21 Martı kurtuluş tarihi olarak kabul eder.

Bütün İrani Halklar Her yıl 21 Martta Kawa gibi ''Özgürlük Ateşini'' yakar ve Newroz Bayramını kutlarlar. 

Hayırlı Cumalar


Gökten ne yağdı da yer kabul etmedi?

Toprağa ne ekildi de bitmedi?

Bu dünya'ya kim geldi de gitmedi?

Hangi dert hangi sıkıntı bitmedi?

Allah'ın rahmeti, mağfireti kime yetmedi?

Kim Allah dedi de O yetişmedi?

Kim gizli gizli yalvardı da O işitmedi?

Kim "Rabbim" dedi, de O buyur kulum demedi?

Rabbim'izin buyur kulum hitabıyla müşerref olanlardan olmamız dileğiyle...

Hayırlı Cumalar! 

Can METEDORAN

MÜSLÜMANLAR çok CAHİL! Buyrun Okuyun


Bize cahil diyenler bunlar biliyor mu acaba? Kim kimin tezini takip etmiş? Buyrun okuyun..

★ İbni Sina : ( 980 - 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor.

★ Akşemseddin : ( 1389 - 1459 ) Pasteur önce Mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbul'un fethinin manevi babasıdır. Fatih sultan Mehmet’ in Hocasıdır .

★ Beyruni : ( 973 - 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, Amerika ve Japonya'nın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni Amerika kıtasının varlığını Kristof Colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir.

★ Cabir Bin Hayyan : ( 721 - 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalanabileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.

★ Cezeri : ( 1136 - 1206 ) İlk sistem mühendisi, ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak İngiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir. Cezeri Dünyanın ilk robotunu yapmıştır.

★ Evliya Çelebi : ( 1611 - 1682 ) Büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır.

★ Fatih Sultan Mehmet : ( 1432 - 1481 ) İstanbulu feth eden ve Havan topunu icad eden yivli topları döktüren padişahtır fatihin kendi icadı olan ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu.. 8 Dil biliyordu.

★ Harizmi : ( 780 - 850 ) İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa’ ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.

★ Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17. yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü.

★ İbni Cessar : ( ? - 1009 ) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.

★ İbni Macit : ( 15. yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.

★ İbni Rüşd : Başta İspanya olmak üzere bütün Avrupayı ''İlmiyle'' titreten bilgin.

★ Mimar Sinan : ( 1489 - 1588 ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dahisidir.

★ Piri Reis : ( 1465 - 1554 ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını kristof kolomb ’dan önce bilen ünlü denizci.

★ Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdar.

★ Sabuncu Oğlu Şerefeddin : ( 1386 - 1470 ) Fatih devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.

Cahil olan Müslümanlar mı ? Yoksa Müslümanlığı kendi menfaatleri uğruna kullanıp onu karalamaya çalışanlar mı ?

14 Ekim 2015 Çarşamba

Hicri Yılbaşı - Muharrem Ayı

Muharrem ayının başlangıcı olan ve bu gece idrak edilen Hicri yılbaşı gecesinde Kur'an-ı Kerim ve ilmihal okunması gerektiğinin altı çizilirken, kaza namazlarının kılınması, ayrıca bir hadise göre Muharrem ayında tutulan orucun en faziletli oruç olduğu vurgulanmıştır. Bu gece için okunacak özel duanın ise bir yıl boyunca kişiyi kaza ve belalardan uzak tutacağı da ifade edilmiştir.

Hz.Hamza (Esedullah)

★ Hz.Hamza Mekke'nin çorak çöllerinde çıplak elleriyle ''Çöl Aslanı'' boğan büyük bir savaşçıydı. 

★ İslamın yayılmasındaki rolü çok büyüktü. Mekkelilerin Peygamberimize hakaretler ettiğini görünce bütün Mekke halkına seslenip,

''Ey Mekkeliler, bende artık yeğenim Muhammed'in dinine inanıyorum. Bir sorunu olan varsa benimle kapışsın'' diyerek bütün kente meydan okumuştur. Hz.Hamza'nın Heybetini gören Mekkeliler seslerini bile çıkaramadan dağılmıştır.

★ Hz.Ömer'in Peygamber efendimizi öldürmek istediğini duyunca ''Ömer böyle bir hataya düşerse onu kendi kılıcıyla öldürürüm'' demiş ve Hz.Ömer'e göz dağı vermiştir.

★ Hz.Ömer gücü ve kuvveti ile bilinen büyük bir savaşçı olsa da söz konusu Hz.Hamza olunca geri adım atmıştır.

★ Savaş esnasında kendilerinden kat kat büyük olan düşman ordusunu görünce,

''Sayıları bizden fazla, ama yinede iki orduda eşit. Onlar bizi görüyor, bizde onları. Ve ben Gözümün gördüğü hiç bir şeyden korkmam'' demiştir.

★ Peygamber efendimiz ile birlikte Uhud savaşına çıktığında Peygamberimizin onun için sarf ettiği sözler onu kısaca özetlememize yetiyor.

''Ey Hamza Gördüğün hiçbir şeyden korkmazsın bu doğru... Ama heybetini gizli tut Yürüyüşün ölümü korkutuyor.''

13 Ekim 2015 Salı

Kadım Bir Sır... Melekler ve Cinlerin Savaşı 3. Bölüm

★ Bi’run Şatan, Melek Yusuf'u öldürdükten sonra içindeki acının dinmesini bekliyordu ama beklediği şey olmadı.

★ Azazil Arş’ın aynasında bütün olanları izledi. Emrindeki askerlerden birisi olan Yusuf’un katledilişinden üzüntü duydu. “Allahım” diye yalvardı. “Beni yeryüzüne gönder, bu kanın intikamını almama izin ver.”

★ Yüce Allah, ona izin verdi.

★ Bi’run Şatan olacakları hissetmişti. Gökyüzü ansızın, devasa kanatlı meleklerle dolmuştu. Kendisi için geldiklerini hemen anladı.

★ Cinlere seslendi. Cinlerden bir kısmı onu dinlemeyerek, dağlara, denizlere ve göllere kaçtı, geri kalanlarsa büyük bir ordu kurmak için Bi’run Şatan’ın yanına gitti.

★ Melekler yüryüzüne indiklerinde, Bi’run Şatan ve Azazel karşı karşıya geldiler.

★ “Sen Yusuf’u öldürdün” diye bağırdı Azazel. Bi’run Şatan ise, “Ona gitmesini söylemiştim, beni buna mecbur eti, eğer onu öldürmeseydim, halkım ona tabi olacaktı.” Dedi.

Azazel, ona kin dolu gözlerle bakıyordu. O kin besleyen ilk Arş Komutanıydı. O intikam isteyen ilk Melek Lideriydi. Ruhundan bir şeyler kaybettiğini anlamıyordu, ama içindeki garip değişiminde farkındaydı. “Bunun bedelini ödeyeceksin!” diye haykırdı Azazel.

★ Melekler onun işaretiyle cinlerin üzerine saldırdılar. Cinler ve melekler arasındaki büyük savaş başlamış oldu.

★ Savaş günler sürdü. Yeryüzünde, cinler ve meleklerin savaşmadığı bir parça toprak, kan karışmamış bir damla su kalmayana dek son bulmadı.

★ Azazil ve Arş’ın orduları galip gelmişti. Bi’run Şatan yaralanmış ama ölmemişti.

★ “Teslim oluyorum Azazel” diye inledi. “Beni öldürme!” “Hayır!” diye bağırdı Azazil. “Şüphesiz öleceksin!”

★ Tam onu öldüreceği sırada Allah kudretli sesiyle konuştu. “Onu öldürme!”

★ Azazil boyun eğdi ve Bir'un Şatan'ı öldürmedi. Allah'ın emriyle onu bir okyanusun dibine hapsetti.

★ Daha sonra Allah tarafından Azazel'e dünyada kalabilmesi bahşedildi. Ne büyük bir lütuftu bu Allah'ın yarattığı yeryüzünde yaşamak....

★ Dağlara ve sulara kaçan cinlerin hayatlarını bağışladı. Onlara kendisine tabi olmalarını emretti. Azazil bin sene yaşadı dünyada. Ta ki Allah insanı yaratana değin...

Sonrası malum Adem ile Havva ve Şeytan hikayesi..

12 Ekim 2015 Pazartesi

Soru ve Cevaplarıyla İslamiyet - Dini Temel Bilgiler


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPrMaJZpwQIn3oCee83388xMvtV3r_8ekOtHHSBg406Oogq9UyVn0XgF5hfCiQGFMnmz5W6p5hyC2hAM4qzAkycoQt7Z2XFuWZ-PXE9sznZ3kXvQ_UNprv5y3oJxiuMMubrSJcydCNNw/s400/hijabi6.jpg
01. Annesiz ve babasız olarak yaratılan kadın kimdir?

- Hz. Havva annemiz..

02. Hz. İbrahim (a.s.)'in ilk hanımı kimdir?

- Hz. Sâre.

03. Hz. İbrahim (a.s.) Sâre'den sonra kimi nikâhına almıştır?

- Hâcer validemizi.

04. Hz. Hâcer kimin annesidir?

- Hz. İsmail'in.


05. Hz. Sâre, yaşlılık döneminde kimi doğurmuştur?

- Hz. İshak'ı.


06. Hz. Asiye kimin hanımıydı?

- Fir'avun'un.

07. Hangi peygamberlerin hanımları kendilerine iman etmemiştir?

- Hz. Nuh veHz. Lüt'un.

08. Hz. Meryem'in anne ve babasının isimleri?

- Annesi Hanne, babası İmran.

09. Hz. Meryem, hangi peygamberi babasız olarak dünyaya getirmiştir?

- Hz. İsa'yı
10. Peygamber olmadığı halde, Hz. Cebrail ile konuşma şerefine nail olan kadın kimdir?

- Hz. Meryem.

11. Hz. Meryem'in teyzesi kimdi?

11. Hz. Zekerriya'nın hanımı, Hz. Yahya'nın annesi İşa.

12. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen tek kadın kimdir?

- Hz. Meryem.

13. Peygamberimiz (s.a.v.)  Dünya kadınlarının efendisi dört kadındır  buyurmuştur. Kimdir bu kadınlar?

- Meryem, Asiye, Hatice ve Fatıma.

14. Onbeş yıl peygamberlikten önce, on yıl da peygamberlikten sonra olmak üzere Rasülullah (s.a.v.) ile 25 yıl süren bir evlilik yaşayan validemiz kimdir?

- Hz. Hatice (r.anha) validemiz.

15. Hz. Hatice validemiz Peygamberimizle evlendiğinde kaç yaşında idi?

- Kırk yaşındaydı.

16. Rasülullah (s.a.v.)'ın, İbrahim dışındaki tüm çocuklarının annesi kimdir?

- Hz. Hatice (r.anha) validemiz.

17. Hz. Peygamber (s.a.v.) efendimiz  Hz. Hatice nin vefatından sonra kiminle evlenmiştir?

- Abdişemsoğullar kabilesinden, yaşlı ve dul bir hanım olan SEVDE (r.anha) ile evlenmiştir.


18. Hz. Sevde (r.anha) annemiz, Rasülullah (s.a.v.) ile kaç sene evli kaldı?

- Hz. Sevde (r.anha), validemiz, hicretin birinci yılında vefat edinceye kadar, 5 sene Peygamberimizle birlikte yaşadılar.
19. Sevde'den sonra Peygamberimiz kendisiyle evlenmiştir. Babası Hz. Ebubekir (r.a.) dır. Fıkıhta, ilimde, tıpta, şiir de ve etkili hitabette ondan daha ileride bir kadın görülmemiştir. Ramazan ve Kurban bayramları hariç tüm yılı oruçlu olarak geçiren, hicri 58 yılında, Ramazan ayında 68 vefat eden bu hanımı tanıyor musunuz?

- Hz. Aişe (r.anha) validemiz.


20. Hz.Aişe ile evlendiğinde Peygamberimiz kaç yaşındaydı?
- 53 yaşındaydı.

21. Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Aişe (r.a.)'den sonra kiminle, ne zaman evlendi?

- Hz. Ömer (r.a.)'in kızı Hafsa (r.anha) ile

22. Bu evlilik, ne zaman yapılmıştı?

- Hz. Peygamber (s.a.v.) Hafsa validemizi, kocası Huzafe Oğlu Huneys Bedir savaşında şehir düştükten sonra, hicretin üçüncü yılında nikahına almıştı.


23. Hz. Peygamberimiz, Hafsa validemizden sonra, Bedir savaşında şehit düşen Haris oğlu Ubeyde'nin 60 yaşındaki dul hanımıyla evlenmişti. Bu hanım aynı savaşta büyük hizmetlerde bulunmuştu. "Yoksulların annesi" lakabıyla da anılan bu validemiz kimdir?

- Huzeyme kızı Zeyneb (r.anha)

24. Kocası Ebu Seleme ile İslam uğruna Habeşiştan'a hicret etmiş, daha sonra onun Uhud savaşında şehit düşmesinden sonra 44 yaşında dul kalmıştır. Allah Rasülü'nün beşinci eşi olan bu validemiz tanıyor musunuz?

- Ümmü Seleme (r.anha).


25. Hz. Peygamber'in halasının kızıdır. Rasülullah (s.a.v.), Ümmü Seleme'den sonra kendisiyle evlenmiştir. Bu nikahla ilgili olarak ayet nazil olmuştur. Kimdir bu cömertliği ile de ünlü olan ve Peygamberimize vefatından sonra hanımları içinde en önce kavuşan müminlerin annesi?

- Cahş kızı Zeyneb (r.anha).


26. Hz. Peygamber (s.a.v.) kaç yıl tek eşle yaşamıştır?

- 25 yaşından 53 yaşına kadar 28 yıl tek eşle yaşamıştır.


27. Tanınmış bir kafir olan Safyan oğlu Musafi'nin eşiydi. Kocası, Müreysi, savaşında öldürüldü, kendisi ise esir edildi. Savaş esiri demek cariye ya da köle demekti. Peygamberimiz (s.a.v.) esir kadınlarla hür kadınların eşit olduğunu bir kez daha göstermek için kendisiyle evlendi. Bu evliliğin sonucu olarak bütün esirler serbest bırakıldı. Müminlerin bu annesi kimdir?

- Haris Kızı Cüveyriye (r.anha).


28. İslam dini bu eşitliği daha önce hangi evlenme olayı ile açıklanmıştı?

- Peygamberimizin Cahş kızı Zeyneb (r.anha)'i Zeyd (r.a.) ile evlendirişiyle.

29. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in kaç halası vardı?

- Altı halası vardı: Beyda Ümmühakim, burre, Atike, Safiye, Erva, Ümeyye.

30. Annesi, Bedir savaşında Vahşi'ye Hz. Hamza (r.a.)'yı öldürten Hind'tir. Kocası Ubeydullah ile beraber müslüman olmuş, Habeşiştan'a hicret etmiştir. Kocasının, dininden dönmesi üzerine kendisinden ayrılmış, Medine'ye dönüşünden sonra da, Hz. Peygamber (s.a.v.) ile 55 yaşında evlenmiştir. Kendisi ziyarete gelen Babası Ebu Süfyan'ın Peygamber'in döşeğinde uzanıp dinlenmesine, "Hayır sen oraya layık değilsin, sen müşriksin, müşrikler pistirler" diyerek izin vermeyen bu hanımı, müminlerin bu annesini tanıyor musunuz?

- Ümmü Habibe (r.anha).


31. Ümmü Habibe ile Peygamberimiz (s.a.v.)'in nikahı nerede ve kimin tarafından kıyılmıştır?


- Habeşiştan'da kral NECAŞİ tarafından.


32. Kabilesi Yahudi idi. Hayber savaşında kocası Kinâne öldürülmüş, kendisi esir alınmıştı. Peygamberimiz onu azat etti ve kendisine; "istersen özgür bir kadın olarak kavmine dönebilir, istersen müslüman olarak bana eş olabilirsin" demiş, o da müslümanlığı ve Peygamber'e eş olmayı seçmiştir. Eskiden Yahudi  olması nedeniyle bir ara, Peygamberimizin diğer eşleri tarafından küçümsendiği duygusuna kapıldı, çok üzüldü, çok ağladı.

      Durumu Rasülullah (s.a.v.)'a üzüntüyle bildirdi. Peygamberimiz ise onun bu hüznünü şu sözlerle dindirdi:

      Sen o kadınlara; "Benden daha hayırlı ve üstün olduğunuzu nasıl söylüyorsunuz? Benim eşim Muhammed (s.a.v.), atam Hârun (a.s.), amcam da Musa (a.s.)'dır, deseydin ya!", Kimdir bu müminlerin annesi?

- Safiyye (r.anha).


33. Hz. Peygamber (s.a.v.) ile son evlenen hanımdır. İslam tarihinde savaşanlara yardım etmek amacıyla kadınlardan bir bölük kurarak kurarak bu bölüğün başına geçen ilk kadındır. Tebük savaşında yaralandı. Kütübü Sitte'de kendisinden rivayet edilen 46 hadis vardır. Kimdir bu annemiz?

- Hâris kızı Meymune (r.anha)


34. Hz. Osman ile evlenmiş olan Peygamberimizin kızları Rukiyye ve Ümmü Gulsum daha önce kimlerle evliydiler?

- Rukiyye, Ebu Leheb'in oğlu Utbe; Ümmü Kulsum ise Ebu Leheb'in diğer oğlu Uteybe ile evliydiler. İslam gündeme gelince, ayrılıp baba evine döndüler.

35. Peygamberimiz (s.a.v.)'in son ve dördüncü kızıdır. Hz. Peygamber'e peygamberlik gelmeden beş sene önce dünyaya gelmiştir. Her haliyle, oturuşu, kalkışı, sözü ve tavrıyla o kadar Hz. Rasülullah (s.a.v.)'a benziyordu ki ona "Ümmü Ebiha" yani "Babasının annesi" denmiştir.

      "Eşrefünnisa" yani "kadınların hanımefendisi"; "Zehra" yani "saf ve parlak yüzlü"; "Betül" yani "İffetli" ifadeleriyle de anılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)'in vefatından sonra ailesinden ona ilk kavuşandı. Biliyor musunuz kimdir?

- Peygamberimiz (s.a.v.)'in sevgili kızı Hz. Fatıma (r.anha)'dan başkası değildi.


36. Hz. Peygamberimiz (s.a.v.)'in oğlu İbrahim kaç yaşında vefat etmiştir?

- Onsekiz aylıkken.

37. Rasülullah (s.a.)'ın Medine'ye gidişinden sonra, Mekke'de ana babasının himayesinden çıkıp, müslüman olarak Medine'ye ilk hicret eden kadındır. Ummu Seleme (r.anha) onu sevinçle karşılamış ve: "Allah'a hicret ettin ha?
      Rasülullah (s.a.v.) tarafına göctün ha? diye, sevinçle bağırmıştı. Kimdi bu sahabi hanım?

- Ümmü Kulsum (r.anha).


38. Hz. Ali (r.a.)'nin annesidir. Vefat etttiğinde, Peygamberimiz (s.a.v.) kendi gömleğini çıkarıp, ona kefen yapmıştır. Kimdir?

- Esed kızı Fatıma (r.anha).

39. Kâfirler kızgın güneş altında su vermeyerek işkence ederken, Allah'ın gökten kendisine su indirdiği, bunun üzerine işkence yapanların müslüman olduğu sahabi hanım kimdir?

- Ümmü Şerik El-Esediyye (r.anha).

40. İkinci Akabe Biatı'nda Medine'yi temsil eden 73 erkek müslüman yanında bulunan iki kadından biriydi. Uhud harbi, Hudeybiye antlaşması, Hayber, Huneyn ve Yemane savaşlarına katılmış, Uhud savaşında müslümanların bozguna uğradıkları sırada vücudu kanlar içinde, elinde kılıcı, kocası ve iki oğluyla Peygamber (s.a.v.)'e kalkan olmuştur. Müseylemetü'l-Kezzab'a karşı verilen Yemane savaşında ise oniki yerinden yaralanmış ve bir kolunu kaybetmiş ve oğlu Habib'i şehit vermiştir. Bu sahabi hanım kimdir?

- Künyesi Ümmü Umare, asıl adı Nesibe Bt. Ka'b. (R.anha).

41. Bu biate katılan ikinci sahabi hanım kimdir?

- Esma Bt. Amr (r.anha).


42. Birinci Akabe Biatı'na katılan kadın sahabinin adı?

- Ubeyd b. Sa'lebe'nin kızı Afra.


43. Enes b. Malik'in annesi olan sahabi hanımlardan Rumeysa (r.anha)'nın diğer adı nedir?

- Ümmü Süleym (r.anha).


44. Henüz müslüman olmamış olan Ebu Talha kendisine evlenme teklif ettiğinde Ümmü Süleym ne demiştir?

- "Ey Ebu Talha, sen reddedilmeyecek birisin. Ancak kafirsin. Ben ise müslüman bir kadınım. Bu nedenle seninle evlenem!"

45. Ebu Talha'nın "Mehrin nedir?" sorusunu Ümmü Süleym nasıl cevaplandırmıştır?

-"Altın ve gümüş değil, senden sadece müslüman olmanı isterim, benim mehrim İSLAM'dır."


46. Bu sahabi hanım hakkında Peygamberimiz ne buyurmuştur?

- "Gördüm ki, cennete girmişim; önümde bir ayak sesi, bir de baktım ki RUMEYSA!"

47. Rasülullah (s.a.v.)'ın halasıdır. Kardeşi Hz. Hamza; oğlu, Zubeyr b. el-Avvam'dır. Uhud savaşında müslümanlara su taşıyan, Hz. Peygamber (s.a.v.)'i yalnız kalmış görünce su tulumunu fırlatıp savaş alanına atılıp Resulullah (s.a.v.)'ı savunan, kardeşi Hamza'nın parçalanmış vücudu başında, "Vallahi sabredeceğim, bunlar Allah yolunda oldu" diyen sahabi hanım kimdir?

- Abdülmuttalib kızı Safiyye (r.anha).


48. Çocukluğunda Hz. Peygamber (s.a.v.)'in dadılığını yaptı. Usame (r.a.)'nin annesidir. Yürüyerek hicret etti. Hz. Peygamber'in vefatından sonra Hz. Ömer (r.a.) kendisini ziyarete geldiklerinde ağlamaya başlar ve "Artık bize gökten haber gelmeyecek!" derdi. Kimdi, tanıyor musunuz?


- Ümmü Eymen (r.anha).


49. Peygamberimiz (s.a.v.)'in en büyük kızı kimdi?

- Zeyneb (r.anha).


50. Peygamberimiz (s.a.v.)'in kızı Zeyneb kiminle evliydi?

- Teyzesi Hale'nin oğlu Ebu'l As B. Rebi ile.

51. Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'ye hicret ettiğinde, Zeyneb neden Mekke'de bekliyordu?

- Kendisine iyi davranan, fakat henüz iman etmemiş olan kocasının İslamı kabülünü.


52. Ebu'l-As, hangi olay üzerine Zeyneb'i Medine'ye gönderdi?

52. Ebu'l-As, Bedir harbinde müslümanların eline esir düşmüş ve Hz. Peygamber tarafından fidye alınmaksızın Zeyneb'i Medineye göndermek üzere serbest bırakılmıştı.

53. Ebu'l-As, ne zaman müslüman oldu?

- Hicretin 7. yılında. Bunun üzerine Hz. Peygamber Zeyneb'i ona geri vermişti.

54. Nifas (lohusalık) nedir?

54. Çocuk doğduğunda, rahimden gelen kandır.

55. Lohusalığın müddeti en çok kaç gündür?

- 40 gündür.

56. Lohusalıkta kılınamayan namazların sonradan iadesi gerekir mi?

- Gerekmez.

57. İstihaza (Özür kanı) nedir?

- İstihaze, ay hali ve lohusalık zamanları dışında rahimden kan gelmesi halidir.

58. İstihaze, kadını namazdan, oruçtan, ay hali ve lohusalıkta yapılamayan diğer şeylerden alıkoyar mı?

- Hayır, alıkoymaz.

59. Doğum yapan bir kadının 40 günden önce lohusalığı bitse ne yapar?

- Yıkanır, namazını kılar, ramazansa oruç tutar.

60. Hanımlarda aybaşı müddeti kaç gündür?

- 3 günle 10 gün arasında değişir.

61. Kanama 10 günden fazla olursa hükmü nedir?

- 10'uncu günden sonrası aybaşı sayılmaz.


62. Hayızlı (ay halinde) bir hanım neler yapamaz?

- Hayız halinde namaz kılamaz, oruç tutamaz, mescide giremez, Kur'an okuyamaz ve ona el süremez. Kabe'yi tavaf edemez ve eşi ile cinsel ilişkide bulunamaz.

63. Hayız olan kadın, tutamadığı oruç ve kılamadığı namazların sonradan kazasını yapar mı?

- Orucunun kazasını yapar fakat namazının kazasını yapmaz.
64. Lohusalıkta yapılamayan işler nelerdir?

- Hayız halinde yapılamayan şeyler, lohusalıkta da yapılamaz.

65. Gusül abdesti alırken kadının örülmüş saçlarını çözerek, saçının tümünü ıslatması gerekir mi?

- Gerekmez. Saç diplerini ıslatması yeterlidir.

66. Ojeli tırnaklarıyla yıkansa, kadının abdesti sahih olur mu ?

- Su tırnakla temas etmeyeceği için sahih olmaz.

67. Evli bir hanım hayız bitiminden sonra eşiyle cinsel birliktelik için ne yapması gerekir?

- Yıkanması gerekir.

68. Aybaşı görecek çağa gelen bir genç kız, ilk olarak kanamayı görünce ne yapar?

- Namazını bırakır, oruçlu ise orucunu bozar ve aybaşı günlerindeki yasaklara uyar. Şayet bu kanama 3 günden az olursa, bunun aybaşı hali olmadığı anlaşılır. Bu durumda, bırakılan namazlar ve tutulmayan oruçlar kaza edilir.
69. Aybaşılı bir kadın, hangi ibadetleri yapabilir?

- Dua edebilir, dua ayetlerini ezberden okuyabilir. Salavatı şerife getirebilir. Radyodan, TV'den ya da (cami dışında) bir başkasından Kur'an dinleyebilir.

70. Temiz olarak yatan bir kadın, uyandığı zaman aybaşı olduğunu anlarsa, ne zamandan itibaren aybaşılı sayılır?

- Uyandığı andan itibaren aybaşılı sayılır. Bu nedenle, yatmadan önce geçirdiği namaz varsa kaza eder.

71. Aybaşılı bir kadın, yatıp uyandığında, kanın kesildiğini anlamış bulunursa aybaşı hali ne zaman sonra ermiş sayılır?

- Uyuduğu andan itibaren aybaşı hali sonra ermiş sayılır. Bu nedenle, bu süre içinde geçirdiği namaz varsa kaza eder.

72. Müslüman bir hanım, müslüman olmayan bir erkekle evlenebilirmi?

- Evlenemez.


73. "İman edinceye kadar müşrike kadınlarla evlenmeyiniz" hangi ayetin mealidir?

- Bakara Suresi'nin 221 ayeti'nin.

74. Müslüman bir hanım koku sürünüp sokağa çıkabilir mi?

- Çıkamaz.

75. "Rasüle itaat eden, Allah'a itaat etmiş olur" hangi ayetin açıklamasıdır?

- Nisa süresinin 80. ayetinin.


76. Eş seçmede tercih unsuru nedir?

- Dindarlık.


77. Adetli iken dini nikah kıyılabilir mi?

- Kıyılır.

78. Koğuculuk yapanlar (insanların arasını bozmak için laf taşıyanlar) nereye giremezler?

- Cennet'e.


79. Çocuğu zararlı örneklerden korumak neden önemlidir?

- Çocuk taklitçidir ve örnek onun için her şeydir. Çocuk, iyiliğe de, fenalığa da örneklerin etkisiyle atılır. Hareket haline gelmiş bir eylem, çocuğun zihnine bir kıvılcım gibi sıçrar. Zararlı örnekler, çocuğun iyiliği seçmesini engeller. Bin bir olumsuz etki, kalbine zalim darbelerle iner. Her an karşısına çıkan sefil, iğrenç sahneler, onun zayıf zihnine, hayatın en doğal gereğiymiş gibi siner.


      BİR   ÇAĞRIŞIM,  BİR   HATIRLATMADIR   ÖRNEK; "KONUŞAN, EMREDEN, HÜKMEDEN   BİR   SESTİR. BU   DUYULMAYAN   SES: BENİ   İZLE,  SEN DE BENİM   GİBİ   YAP !"   DER...           
'Kötü  örnekler  bir  kez  yolu  açarsa, tedbir  çaresiz  kalır'.
80. Küçük şeylere neden önem vermek gerekir?

- Çünkü küçük şeyler küçük kalmaz büyür, kaybımız ve kazancımız hep küçük şeyler yüzünden olur. Bir tek kırıcı sözle insan kedere sürüklenir; hep küçük nedenlerle yara alır içtenlik. Hassastır insan kalbi; dikkatli olunmazsa, bir gül bile incitir. Son anda dengeyi bozan, öfkeyi doğuran, olayı başlatan hep küçük şeylerdir.


81. Çocuk çeşitli konularda yalan söylediği veya kuşa ya da kediye taş attığı zaman anne ne yapmalıdır?

- HAYIR! deyip, çocuğa yaptığı yanlışı anlatmalıdır anne.

82. Bir kişi bir gün Peygamberimize gelip, "Hangi sadakanın derecesi daha yüksektir? diye sordu. Peygamberimiz (s.a.v.) ona ne cevap verdi?

- "Darlıkta az şeyden yapılan yardım" buyurdu.

83. Günümüzde anne babanın çocuklarına karşı en büyük görevi nedir?

- Çocuğu zararlı örneklerin, özellikle olumsuz televizyon programlarının, ayıp tanımayan etkisinden korumak; çocuklara bizzat örnek olmak ; islam büyüklerinin hayatlarından kesitler göstererek, onları iyiye, erdeme yönlendirmek; arkadaş seçiminde ona yardımcı olmak; Allah ın varlığını ve yüceliğini, ihsanını anlatmak, Peygamber i sevdirmek;  Helal  ve haram  kavramlarıını vermek;  sorumluluk  bilincini işletmek; Onları Allah'a  hizmete coşkusuyla bezemek.

84. Çocuk eğitiminde en etkili yaş dönemi hangisidir?

- 0-6 yaş dönemi.

85. Gerçek yetim kimdir?

- Gerçek yetim, ana-babasının terbiyesinden yoksun kalan çocuktur.

86. Çocuğun doğumunun 7. Gününde ne yapılır?

- Sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okunur ve adı konulur, Akika sı (şükür kurbanı) kesilir ve saçı traş edilir.

87. Tahnik nedir?

- Çocuk doğduktan bir süre sonra ağzına tatlı bir şey dokundurmaktır.

88. Ana ile baba çocuğa isim koyma hususunda anlaşamadıklarında isim koyma hakkı kimindir?

- Babanındır.

89. Çocukların kaç yaşında namaza alıştırılmaları ve yataklarının birbirinden ayrılmaları gerekir?

- 7 yaşında namaza alıştırılmaları, 10 yaşına girdiklerinde de yataklarının ayrılması gerekir.

90. Peygamberimizin (s.a.v.) in kızı Hz. Fatıma'nın çeyizi nelerdi?

- Bir elbise, bir  gömlek, bir baş örtüsü, bir minder, biri ottan  öbürüde koyun yününden iki döşek, dışı deri içi ottan dört yastık, bir yün örtü, bir hasır, bir el değirmeni, bakır bir leğen, deriden bir su kabı, bir süt bakracı, bir tas, bir su tulumu, bir ibrik, bir  küp ve  bir testi.

91. Hz. Fatıma ile Hz. Ali evlendiklerinde kaç yaşlarında idiler?

- Hz. Fatıma  18, Hz Ali ise 21  yaşında  idi.


92. Hz. Fatıma, yorgun ve zayıf düştüğü bir sırada, üstelik hamileyken, Peygamberimizden bir hizmetçi istediği zaman ne karşılık almıştı ?

-  Kızım, Ehli Suffe  açlıktan iki büklümken sana bunu veremem.

93. İsmi Hind olan kadın kimdir?

- Ebu Süfyan'ın karısıdır. Uhud, savaşında Vahşi'ye Hz. Hamza'yı öldürtüp çiğerini söktürmüştür.


94. Mekke fethedildiğinde kendisi dahil kimseden intikam alınmadığını gören Hind ne demiştir?

- "Bu kadar da mı aldanmışız, gerçeği görememişiz" demiştir.


95. Ebu Leheb ve karısı hakkında hangi süre nazil olmuştur?

- Leheb süresi.

96. Kızı annesine "Hayır anne, süte su katamayız, Ömer görmese de Allah görür" diyordu. Bu sözleri duyan Hz. Ömer (r.a.) bu kızı oğlu Asım'a eş olarak almış, bu evlilikten bir kız dünyaya gelmişti. Bu kız da sonradan evlenecek ve adaletiyle ün salacak bir kişiyi doğuracaktır. Kimdir bu ünlü kişi?

- Emevi Halifesi Ömer B. Abdülaziz (r.a.).

97. Ammar b. Yasir'in annesidir ve İslam'ın ilk kadın şehididir. Kimdir biliyor musunuz?

- Sümeyye (r.anha).

98. Hz. Ali (r.a.)'in kız kardeşini tanıyor musunuz?

- Fatıma (r.anha).

99. Hz. Ebubekir (r.a.)'in hanımının adı nedir?

- Ümmü Rumman (r.anha).

100. Kadın veya koca, öldüklerinde birbirlerini yıkayabilirler mi?

- İslam hukukuna göre kadın öldüğü andan itibaren nikahı düşer. Yani geçersiz olur. Bunun için de kocası kadını yıkayamaz, kefenleyemez, kabre koyamaz, kısaca kadın için yabancı bir kimse gibi olur.

        Ancak erkek ölürse kadının nikahı 130 gün devam eder. Bu süreye iddet denir. Bu yüzden de kadın kocasının ölümünden sonra 130 gün (üç defa hayiz görüp temizleninceye kadar) başkası ile nikahlanamaz. Kadının iddeti
        (bekleme süresi) boşanmış ise 100 gün, kocanın ölümü halinde 130 gündür. Yani koca öldüğünde, nikah devam ettiğinden halen kadının kocasıdır. Bu yüzden de kocasını yıkayabilir, kefenleyebilir, defnedebilir.


101. Cünüp kimse ile, ay hali olan kimsenin ölüyü yıkamaları caiz midir?

- Evet, caizdir.


102. Kadınlar cenazenin arkasından yürüyebilirler mi?
- Caiz değildir.

103. Ölen  birisi  için siyah elbise giymek ve kocası için üç günden fazla yas tutmak kadın için caiz midir?

- Caiz değildir.


104. Taziye yapıldığında hangi sözlerle teselli verilir?

- Allah sabır versin, hüküm Allah'ındır. Allah cennete kavuştursun, gibi sözlerle.


105. Kadın, yanında kocası ya da bir mahremi olmadan hacca gidebilir mi ?

- Gidemez.


106. Kadınlar hacda ihrama nasıl girerler?
- Kendi elbiseleri içinde, sadece niyet ederek girerler.


107. Telbiye ne demektir?
- Telbiye, şu sözleri söylemektir: Lebbeyk, Allahümme lebbeyk,  lebbeyle là şerike leke lebbeyk. İnnelhamde venni mete leke velmülk. La şerike lek.

Türkçe meali: Allah ım ! Emrine boyun eğdim, huzurundayım.
 Şerikin yoktur. Davetine  içtenlikle uydum; asla şerikin yoktur. Muhakkak ki, hamd da bütün nimetler de, senindir. Asla şerikin yoktur.

108. İhrama girdikten sonra söylenecek "telbiye" cümlesini, kadınlar erkekler gibi yüksek sesle mi söylerler?
- Hayır. Yalnız kendilerinin duyabileceği kısık bir sesle.

109. Kadın hacda ihramlı iken  koku ya da kına kullanabilir mi?

- Kullanamaz.


110. Zekat kimlere verilir?

- Müslüman fakirler, dilenmeye muhtaç olan yoksullar, borçlu fakirler, yolda  kalan garipler, cihada katılmak isteyen
 yoksul mücahitler.
111. Zekat kimlere verilmez?

- Ana, baba, dede ve  ninelere; oğul, kız ve torunlara; karı veya kocadan her biri diğerine; zekat vermekle yükümlü
 olanlara; müslüman olmayan fakirlere; cami, mescid, çeşme ve benzerlerine yaptırmak ya donarmak için zekat verilmez.


112. Zekatı kimlere vermek daha iyidir?

- Zekatı önce muhtaç olan erkek ya da kız kardeşlere, sonra bunların çocuklarına, sonra amcalara, halalara, sonra
 bunların çocuklarına, sonra  dayılara, teyzelere ve bunların çocuklarına, sonra da fakir komşulara vermek efdaldir.


113. En az ne kadar altına ya da altından yapılan süs eşyalarına zekat düşer?

- 80,18 gr. altına..


114. En az ne kadar gümüşe zekat düşer?

- 561,3 gr. gümüşe.


115. Elmas, inci, yakut, mercan gibi değerli taşlar için zekat vermek gerekir mi?

- Miktarı ne kadar olursa olsun zekat gerekmez.


116. Verilecek zekat miktarı yüzde kaç olarak hesaplanır?

- Yüzde iki buçuk, yani kırkta bir.


117. Paranın zekatı nasıl hesaplanır?

- Eldeki paranın miktarı, en az üzerinden 1 yıl  geçmek koşuluyla en az 80.18 gr. Altın ya da 561,3 gr. gümüş
 değerinde ise bu paraya düşer ve kırkta biri zekat olarak verilir.


118. İnfak nedir?
- Allah'ın ihsan ettiği maldan O'nun rızası için ve O'nun razı olacağı yerlere harcamada bulunmaktır.

119. Karı-kocanın birbirleri üzerindeki temel hakları nelerdir?
- Müslüman bir karı-kocanın birbirleri üzerindeki başlıca hakları: Allah için, yürekten birbirlerine bağlanmaları, kırıcı söz ve tavırlarla birbirlerini incitmemeleri, iffetlerini korumaları, hayat sınavında yardımlaşmaları.

120. Kadın kocasının malı ile hayır yapabilir mi?

- Kocasının izni ile evet.

121. Kadın hangi oruçlarını kocasının izni olmadan tutamaz?

- Nafile oruçlarını. Ancak, kocası başka yerde ise ya da hastaysa ondan izin almadan da oruç tutabilir.


122. Hamile hanımın, cenine; ya da emzikle kadının, emzirdiği çocuğa zarar gelir endişesiyle oruç tutmaması caiz midir?

- Caizdir.


123. Çocuk yaşta anne ve babanın kaybetmiş ve korumasız kalmıştır. Zalim biri tarafından yakalanmış, önce hizmetçi olarak çalıştırılmış, sonra köle olarak satılmıştır. Bu yıllarda isteği dışında çalgı ve eğlence hayatı gibi günahlara da bulaştırılmıştır. Sonradan geçirdiği hallerde büyük manevi dercelere ulaşmış ve azat edilmiştir. Bundan sonra şehrin
yakınında bir dağa çekilmiş ve bir külübede hayatını sürdürmüştür. Süfyan-ı Sevri, Malik b. Dinar gibi devrin büyük zatları ondan öğüt almışlardır. Tasavvufta çığır açan bu veli kadın kimdir?
- Rabiatü'l-Adeviyye (r.anha).

124. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in buyurduğuna göre işledediği günahlara tevbe ederek bir daha işlememeye söz veren kimsenin Allah katındaki durumu nedir?

- Hiç günah işlememiş gibi olur.


125. Sabah kalkınca okunacak dua?

- Elhamdülillahi'llezi Ahyâna Ba'de mâ Emâtenâ ve İleyhi'l-Ba'sü ve'n-Nüşür.
 (Hamd olsun bizi öldükten sonra dirilten Allah'a! Öldükten sonra diriltmek O'na aittir).


126. Evden nasıl çıkılır, hangi dua yapılır?

- Eş ve çocuklarla, hayırlar dileğiyle vedalaşıp helalleşilir ve "Bismillahi Tevekkeltu alellahi, velâ Havle velâ Kuvvete
 illâ Billah" duası okunur. (Allah'ın adıyla, Allah'a güvendim. Güç ve kuvvet ancak Allah'tandır).


127. Gece yatağa girerken okunacak dua?
- Bismike'llahümme Ahyâ ve Emütu. (Allah'ım! Senin adını anacak yaşar ve ölürüm).

128. Camiye girildiğinde okunacak dua?
- Bismillahi vesselâtü vesselâmü alâ Rasülillahi Allahümme İftah li Ebvâbe Rahmetik. (Allah'ın adıyla, salât ve selam Rasülullah'ın üzerine olsun. Allah'ım bana rahmet kapılarını aç!).

129. Kadın, kimlerin  yanında  başını  açabilir ?
- Kocası, kendisinin ve kocasının babası, oğulları, kendi kardeşleri, kendi kardeşlerinin oğulları, kardeşlerinin  oğulları ve küçük  çocukların  yanında.

130. Yanında başını açamıyacağı kimselerin dışındaki erkeklerle tokalaşması, bir müslüman hanım için caiz midir?
- Caiz değildir.

131. Kadının  örtünmesi  Kur an da  hangi  ayetler  emrediyor?
- Ahzab suresi 33. ve 59. ayetler, Nur  suresi 31. ayet.

132. Şöhret  ve  dikkat  çekmek  için  süslenmenin  dinimizce  hükmü  nedir?
- Haramdır.

133. Kadın  kimin  için  süslenmelidir?
- Kocası için.

134. Hicretin 2. yılında Yahudi bir kuyumcunun, dükkanına alış-veriş için gelen müslüman bir kadının örtüsünü zorla açması üzerine başlayan olayların sonucunda Hz. peygamber'in yahudilere karşı açmış olduğu savaşın adı nedir?
- Beni Kaynuka Savaşı.

135. Kadının islami örtünüşü nasıldır?
- El, yüz ve topuklardan aşağısı hariç, tüm bedenin, hatlarının belli etmeyecek şekilde örtülmesidir.

136. Hz. Abbas'ın hanımı ve Hz. Peygamber'in hanımlarından Meymune annemizin kızkardeşidir. İslam'ın yayılmasında büyük hizmetler verdi. Bu güzide hanım, biri meşhur bilgin İbni Abbas (r.a.) olmak üzere hayatlarını İslam'a adayan 7 çocuğun da annesidir. Kimdir?
- Ümmü'l-Fadl (r.anha).


137. Hz. Ebubekir zengin olduğu halde, kızı Esma'yı yoksul fakat müslüman bir gençle evlendirmişti. Kimdi bu genç?
- Zübeyr İbnu'l-Avvam.

138. Zubeyr İbnu'l-Avvam için Rasülullah (s.a.v.) nu buyurmuştur?
- "Her peygamberin havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir.

139. Esma'ya neden "iki kemerli" lakabı verilmiştir?
- Hz. Peygamberle, Hz. Ebubekir'e hicret için hazırladığı yiyecek ve su tulumunu bağlayacak bir şey bulamadığında kemerini ikiye bölerek ip yapmıştı.

140. Esma, oğlu Abdullah b. Zubeyr'i nerede doğurmuştur?
- Hicrette, Kuba'ya varıldığında. Muhacirlerin Medine'de doğan ilk çocuğu idi.

141. Karı-kocanın birbirleri üzerindeki temel hakları nelerdir?
- Müslüman  bir karı-kocanın birbirleri üzerindeki başlıca hakları: Allah için, yürekten birbirlerine bağlanmaları, kırıcı söz ve tavırlarla birbirlerini incitmemeleri, iffetlerini korumalı, hayat sınavında yardımlaşmalar.

142. Kocasına karşı hangi tavırları, ailenin mutluluğunu artırıcıdır?
- Sabahları kocasını güler yüzle ve dualarla uğurlaması, akşamleyin de, güler yüzle ve  hoşgeldin le karşılaması, paketi varsa elinden alması, sevinç ve üzüntüsünü paylaşması, yorgunsa dinlenmesini sağlaması, giyimine özen göstermesi.


143. Erkekler ev içinde hanımlarının en çok hangi davranışlarından incinirler?
- Olumsuz ses tonuyla karşılık vermeleri, kolayca yerine getirilmeyecek bir şeyde ısrarlı olmaları.

144. İçten gelmek ve Allah için olmak şartıyla insanların her fırsatta birbirlerine "Seni seviyorum" demesini 14 asır önce kimin tavsiye ettiğini biliyor musunuz?
- Hz. Peygamber (s.a.v.)

145. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in bildirdiğine göre kadınların, kocalarının haklarına saygılı olmaları ve meşru isteklerini yerine getirmeleri hangi ibadetin karşılığıdır?
- Cihad ibadetinin.

146. Bir kadının yabancı olsun tanıdık olsun bir erkeğe selam vermesi doğru mudur?

- Doğru değildir. Bir kadın ancak mahremlerine selam verebilir.


147. Kadın, ezan okuyup, kamet getirebilir mi?
- Hayır.

148. Abdestsiz olarak Kur an-ı Kerim i bir örtü ile tutmak caiz midir?
- Caizdir.

149. Kadın, ezan okuyup, kamet getirebilir mi?
- Hayır.

150. Hayızlı kadın tilavet secdesi yapabilir mi?
- Hayır yapamaz.

151. Çocuğun ağlaması, susması ve vaktin gecikmesi halinde, kadın kucağında çocuğuyla namaz kılabilir mi?

- Kılabilir.


152. Cünüp olarak yapılması haram olan şeyler nelerdir?
- Namaz kılmak, Tavaf yapmak, Kur'an'a dokunmak ya da taşımak, Kur'an okumak, mescide girmek.

153. Nişanlıların, yanlarında bir yakını olmadan, baş başa kalmaları caiz midir?
- Caiz değildir.

154. Düğün gecesi def çalınabilir mi?
- Caizdir.

155. Gelinle damat odalarına girdiklerinde ilk yapacakları şey nedir?
- İki rekat şükür namazı kılmak ve dua etmektir.

156. Birlikte olmadan önce hangi dua okunur?
- Önce Besmele çekilir ve "Allahümme Cenniba'ş-Şeytâne mâ Razaktena" duası okunur. (Allah'ım! Şeytanı bizden ve bize lutfedeceğin çocuktan uzaklaştır).

157. Rızası alınmadan bir genç kız evlendirilebilir mi?
- İslam buna izin vermez.
158. "Ahirette en çok huzur içinde olan, dünyada en çok düşünendir" sözünü kim söylemiştir?
- Hz. Peygamber (s.a.v.)

159. Elinde kazma, kendisi için mezar kazmaya giden kimseye Hz. Ebubekir (r.a.) ne söylemiştir?
- "Kabri kendine hazırlama, kendini kabre hazırla!"


160. "Firdevs cennetinde Peygamber ve sıddıklarla bir arada bulunmayı istiyorsun ama, buna karşılık, hangi ameli işledin? Hangi şehevi arzusu kırdın? Hangi hiddetini yendin? Sana gelmeyen hangi akrabana gittin? Kardeşinin hangi kusurunu bağışladın? Allah için nelerden uzaklaştın ve nelere yaklaştın?" sözünü kim söylemiştir?
- Fudayl B. İyad (r.a.).

161. Kadının değerini ifade eden üç Hadis-i Şerif söyleyiniz?
-  Kadınlar  size  Allah ın emanetidir. Cennet annelerin ayakları altındadır ,"Dünya nimetlerinin en hayırlısı dindar kadındır."

162.  Müminlerin Peygamberi  kendi  nefislerinden  çok  sevmeleri  gerekir..  Hangi  ayetin mealidir?
- Ahzap suresi, 6 ayetin.

163. Peygamber'i sevmenin değer ve ölçüsünü veren bir Hadis-i Şerif söyleyiniz.
- "Sizden biriniz, ben kendisine malından, çocuğundan ve bütün insanlardan daha sevimli ve sevgili olmadıkça iman etmiş sayılmaz."


164. Hangi Hadis-i Şerif, Cennet'e dilediği kapıdan girecek kadınları bildiriyor?
"Kadın, beş vakit namazını kılar, yılda bir ay orucunu tutar, iffetini korur ve kocasına itaat ederse cennet kapılarının dilediğinden girsin."

165. "Her yeni eskiyecek ve her şey son bulacaktır. Ben de öleceğim, fakat gam yemem, temiz bir çocuk doğurdum, dünyaya bir büyük hayır bırakıyorum." Bu sözleri kim, ne zaman söylemiştir?
- Rasülullah'ın annesi Hz. Amine, vefatından önce söylemiştir.

166. Hz. Peygamber anıldığında ne yapılır?
- Salavat getirilir. Yani en kısa şekliyle "Allahümme salli alâ Muhammed" denilir.

167. Salavat getirerek neyi ifade etmiş oluruz?
- Hz. Peygamber (s.a.v.)'e olan sevgi ve bağlılığımızı.
168. Sahabiler Peygamberimize sevgilerini nasıl dile getirirlerdi?
- Her fırsatta O'na "Anam-babam sana feda olsun, ya Rasulüllah" diyerek.

169. Ebu Süfyan bu sevgi için ne demiştir?
- Hiç kimsenin böyle bir sevgiyle sevildiğini görmedim.